Iratkozzon fel hírlevelünkre

Süle és Borbély koncertjei XI. 1–2.

süle borbély 240x130

Süle László – Borbély Mihály: Heartquake – lemezbemutató koncert Tamperében és Helsinkiben, XI. 1–2.

Süle László, Finnországban élő és alkotó jazz-zeneszerző, zongorista és Borbély Mihály, Magyarországról érkező sokoldalú szaxofon- és klarinétművész zenésztársa,  elkészítették első közös albumukat. A Heartquake c. CD-t Magyarországi debütálását követően Finnországban is bemutatják:

 

november 1-jén, csütörtökön 19:00-kor a tamperei Laikku Kultúrházban (Keskustori 4, Tampere)

november 2-án, pénteken 18:00-kor a Metropolia Szakfőiskola Ruoholahti Konzervatóriumának kamaratermében (Ruoholahdentori 6, Helsinki).

 

A koncerteken Süle (zongora) és Borbély (szaxofonok, tárogató, furulya, basszusklarinét) ősi népzenei és kortárs komolyzenei hatásokkal gazdagított jazzkompozíciói hangzanak el.

Mindkét koncert ingyenes, az új CD a helyszínen 15 €-ért megvásárolható.

 

Süle László a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a budapesti Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani, azóta több nemzetközi tanári csereprogramban vett részt Svédországban, Norvégiában, Izlandon és Portugáliában. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több klasszikus kamaraegyüttesben és jazz-formációban játszott a finn jazz- és komolyzenei élet legjobbjaival. A Pentti Lahtival és a Scarbantia Vonósnégyessel közösen készített Absence c. lemezét 2004-ben Emma díjra jelölték, vagyis az év 5 legjobb jazzfelvételének egyike volt Finnországban.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is – a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog.” (Helsingin Sanomat)

 

Borbély Mihály a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England. Az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, aki a jazz és a kortárs zene mellett a nép- és világzene területén is tevékenykedik (Vujicsics együttes, délszláv népzene), kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. Koncertezett Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában, lemezfelvételein együtt szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel. 2004-ben a Borbély M. Quartet Meselia Hill c. albuma az év jazzlemeze lett Magyarországon.

„With the band sounding like a swinging jazz combo at times – albeit one where Borbély’s strident extensions are sometimes also expressed on tárogato – and a sympathetic chamber ensemble elsewhere, this homage to Kodály impresses with originality as well as empathy.”  (Jazzword)

„This is an intriguing set of modern music that grows in interest with each listen.” (All Music Guide)
laikku

metropolia

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
26
Május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések