Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Magyar Kultúra Hetei Savonlinnában, IX. 2 – XI. 28.

savonlinna budavár 240x130

A Magyar Kultúra Hetei Savonlinnában, IX. 2 – XI. 28.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ immár közel két évtizede minden évben megrendezi a magyar kultúrát bemutató eseménysorozatát Finnország különböző városaiban, helyi partnerekkel együttműködve. Az idei színhely Savonlinna, ahol a Budapest I. kerület (Budavár) és Savonlinna testvérvárosi kapcsolatának megszületését ünneplik.

Az események többségére szeptemberben kerül sor. A változatos programsorozatban szerepelnek Budavárról és máshonnan érkező magyar, valamint finnországi művészek komolyzenei-, jazz- és swingkoncertjei, fotó- és gyermekkönyv-illusztrációs kiállítások, filmek, borkóstoló, valamint előadások a magyar történelemről, néprajzról, gasztronómiáról és népszerű magyar turisztikai célpontokról. Az események között szerepel még több főzőkurzus és kezdő magyar nyelvtanfolyam is.

A Magyar Kultúra Heteit a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Magyarország Nagykövetsége, valamint Savonlinna városa, Budavár, a Savonlinnai Finn-Magyar Társaság és Savonlinna kulturális intézményei szervezik. A rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

 

A program:

Szeptember

•    szept. 2–28. – Fotókiállítás
Kövek és emberek – Kaiser Ottó fotókiállítása Magyarországról a Joeli Központi Könyvtár Tuike galériájában.

•    szept. 12. 17:00–20:00 – ”A” főzőkurzus
Magyar ételeket készítünk közösen – a Finn-Magyar Társaság társszervezésében. A kurzust Edit Vilpponen vezeti a Linnala Népfőiskola tankonyhájában.

•    szept. 14. – Magyar film
Nemes Jeles László Saul fia (Son of Saul, 2015) c. Oscar-díjas filmdrámája (nyelv: magyar, felirat: finn) a Kuvalinna moziban.

•    szept. 15. 19:00 – Jazzkoncert
Süle László (zongora, zeneszerzés) és Senni Eskelinen (elektromos kantele) etnojazzkoncertje. A műsorban Süle művei szerepelnek, természetesen improvizációval. Helyszín: Kulttuurikellari.

•    2019. szept. 16. – 2020. jan. 12. – Fotókiállítás
Tímár József Susogó nyírfák c. fotókiállítása finn versekkel. Helyszín: Lusto, Finn Erdészeti Múzeum.

•    szept. 17. – Magyar film
Nemes Jeles László Saul fia (Son of Saul, 2015) c. Oscar-díjas filmdrámája (nyelv: magyar, felirat: finn) a Kuvalinna moziban.

•    szept. 19. 17:00–20:00 – ”B” főzőkurzus
Magyar ételeket készítünk közösen – a Finn-Magyar Társaság társszervezésében. A kurzust Edit Vilpponen vezeti a Linnala Népfőiskola tankonyhájában.

•    szept. 19. 19:00 – Jazzkoncert
A budapesti Sárik Trió (Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – nagybőgő, Gálfi Attila – dobok) jazzkoncertje a Kulttuurikellariban.

•    szept. 20. 13:00 – Beszélgetés a fényképészetről
Beszélgetés Kaiser Ottó fotóművésszel Kövek és emberek c. kiállításáról a Joeli Központi Könyvtár Tuike galériájában. Társszervező: Savonlinnai Művészeti Gimnázium.

•    szept. 20. 19:00 – Ünnepi koncert
Pál István Szalonna és Bandájának magyar népzenei koncertje. Közreműködik Sirkka Kosonen népdalnénekes és a Savonlinnai Művészeti Gimnázium TaKaMus népzenei együttese. Helyszín: a Savonlinnai Zene-és Tánciskola Melartin terme.

•    szept. 22. 14:00 – Természetfilm
A magyarországi természetet bemutató Vad Magyarország – A vizek birodalma (Wild Hungary – A Water Wonderland, 2011, rendezte: Török Zoltán), angol verziója. Helyszín: Lusto, Finn Erdészeti Múzeum.

 

Október

•    okt. 2. – dec. 11. 19:00–20:30 – Magyar nyelvtanfolyam
A magyar nyelv alapjai utazóknak – folytatás. A kurzust tartja: Edit Vilpponen. Helyszín: Linnala Népfőiskola.

•    okt. 11. 14:00–15:30 – Gasztronómiai előadás
A paprika mint hungarikum és más magyaros fűszernövények – Galambosi Bertalan tudományos főmunkatárs, gyógynövénykutató előadása a paprikáról, valamint más, Finnországban is termeszthető fűszernövényekről, továbbá szerepükről a konyhaművészetben. Helyszín: a Linnala Népfőiskola előadóterme.

•    okt. 18. 12:30–14:00 – Turisztikai előadás
Érdekes úticélok Magyarországon – az előadás elsősorban Budapesten kívüli útitippeket ad. Előadó: Szabó Endre, Magyarország Helsinki Nagykövetségének tanácsosa. Helyszín: a Linnala Népfőiskola előadóterme.

•    okt. 18. 19:00 – Manouche-swing koncert
A magyarországi Canarro manouche-swingegyüttes (Szakál Tamás – hegedű, Sidoo Attila – gitár, Jakab Viktor – gitár, Soós Márton – nagybőgő) koncertje a Kulttuurikellariban.

•    okt. 19., 22. – Magyar film

Nemes Jeles László Napszállta (Budapestin auringonlasku, 2018) c. filmdrámája (nyelv: magyar, felirat: finn) a Killa/Kuvalinna moziban.

•    okt. 29. – Orgonakoncert
Bán István orgonaművész, a Budavári Evangélikus Egyházközség kántora a Savonlinnai Egyházzenei Héten ad koncertet. A műsorban többek között J. S. Bach művei szerepelnek. Helyszín: Székesegyház.

•    még októberben – Borkóstoló
Juhani Hutari borszakértő vezetésével 6 kitűnő magyar borral ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Figyelem: a program előzetes jelentkezést igényel! Helyszín: Kulttuurikellari.

 

November

•    nov. 4. 14:00–15:30 – Előadás a magyar történelemről
A téli háború magyar önkéntesei címmel Richly Gábor PhD, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos központ igazgazója tart előadást a téli háború idején Finnországnak nyújtott magyar katonai segítségéről. Helyszín: a Linnala Népfőiskola előadóterme.

•    nov. 4–30. Gyermekkönyv-illusztrációs kiállítás
Történetek és képek – válogatás Király Réka illusztrátor, az Etana gyermekkönyv-kiadó alapítójának műveiből a Joeli Központi Könyvtár Tuike galériájában.

•    nov. 14–15–16. – Művészeti műhelyek gyerekeknek
Király Réka művészeti műhelyei óvodások, iskolások és családok részére a Joeli Központi Könyvtárban.

•    nov. 27. – Kamarakoncert
Balog József (zongora) és a Savonlinna Kvartett kamarakoncertje. A műsorban finn és magyar zeneszerzők művei, többek között Dohnányi Zongoraötöse is szerepel. Helyszín: a Savonlinnai Zene- és Tánciskola Melartin Terme.

•    nov. 28. 17:30–19:00 – Néprajzi témájú előadás
Rózsák, szegfűk, paprikák – A magyar népi hímzés története címmel Ildikó Lehtinen néprajztudós, egyetemi docens előadása a Kézműves témahéten a Joeli Központi Könyvtárban.


Figyelem! A programok egy része belépődíjas!

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.
A folyamatosan frissülő program: www.savonlinna.fi/unkarin-kulttuuriviikotwww.savonlinnanyt.fi

Savonlinna logo budavari onkormanyzatlogo2018 kek kor feher co

nka pieni

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
25
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések