Iratkozzon fel hírlevelünkre

Süle és Eskelinen Savonlinnában, IX. 15.

süle eskelinen 240x130

Süle László és Senni Eskelinen jazzkoncertje a savonlinnai Kulttuurikellariban, IX. 15.

Süle László (zongora) és Senni Eskelinen (elektromos kantele) szeptember 15-én, vasárnap a savonlinnai Kulttuurikellariban (Olavinkatu 34, Savonlinna) adnak koncertet. A különleges jazzélményt most is Süle László szerzeményei garantálják.

Jegyek: 20/15 € a helyszínen, egy órával a koncert kezdete előtt
Jegyek elővételben: 18/13 € www.nettilippu.fi

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 30 éve él Finnországban. A finnországi jazz- és könnyűzenei élet fiatal generációjának sok tagja tőle tanult zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést a Metropolia Szakfőiskolán. Több finn és magyar jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott és számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel. Legutóbbi, Borbély Mihály klarinétművésszel készített albuma, a Heartquake 2018-ban debütált Magyarországon és Finnországban.

Süle zenéje – legyen szó felvételről vagy koncertről – a jazz és a kortárs zene határterületén mozog. Az egyedi művekre virtuozitás és melodikusság egyaránt jellemző. Bár 1989 óta Finnországban él, a finn jazz látóterén kívül állva továbbvitte műveiben Bartók örökségét és Budapest jazzéletének hangulatát. (www.laszlosule.com)

 

Senni Eskelinen Finnország legjobb kanteleművészei közé tartozik. Fő hangszere a 39 húros elektroakusztikus kantele, amellyel a Sibelius Akadémián végzett tanulmányai során ismerkedett meg többek között Kimmo Pohjonen, Jarmo Saari, Iro Haarla és Eva Alkula vezetésével. Senni Eskelinen zenéjében különféle zenei stílusjegyek találkoznak a progresszív rocktól a karjalai kanteleimprovizációig. Eskelinen vendégművészként szerepelt többek között a Nightwish Dark Passion Play c. lemezén, illetve számos finn művész stúdióalbumán is közreműködött.

Eskelinen eddigi pályafutása során nagyon különböző együttesekben és produkciókban szerepelt. Első albuma, a Senni Eskelinen & Stringpurée Band (Texicalli Records) 2008-ban jelent meg, ezt két további lemezük követte: a Fedja (2010) és a Skizo (2014). Senni Eskelinen további jelentős formációi többek között a Riikka Timonen – Senni Eskelinen duo, a Matchbox Company pekingi operái (Sigurd Ring és Prinssi Rei), Kalevala Live, Wilhelmiina-duo, European Theatre Collective és a Tribute to Billie Holiday – Senni Eskelinen és Kaisa Leskinen.

Senni Eskelinen Finnországon kívül szólóban és különféle együttesek tagjaként Japánban, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Dániában, Svédországban, Oroszorszában, Skóciában, Norvégiában és Észtországban lépett fel.

"Ahogy Kimmo Pohjonen forradalmasította a harmonika és bizonyos mértékben Pekka Kuusisto a hegedű megszólaltatását, úgy forradalmasítja most Senni Eskelinen a kanteléét." (www.soundi.fi)

 

Süle László és Senni Eskelinen koncertje része a Savonlinnai Magyar Kultúra Heteinek c. programsorozatnak. Az események fő szervezői a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Helsinki Magyar Nagykövetség, Savonlinna Város, Budapest-Budavár, a Savonlinnai Finn-Magyar Társaság, valamint számos savonlinnai kulturális intézmény. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

nka pieni

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések