Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magunkról

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980-ban nyílt meg Helsinkiben, jelenlegi épületébe 2002-ben költözött. A Balassi Bálint nevét viselő magyar intézetek nemzetközi hálózatának feladata az anyaországi és határon túli egyetemes magyar kultúra megismertetése, valamint a művészeti, tudományos és oktatási kapcsolatok fejlesztése a befogadó ország és hazánk között. A helsinki intézet a hagyományosan szoros finn–magyar kapcsolatokra és a két nyelvrokon nemzet közötti szimpátiára építve fejti ki sokoldalú tevékenységét.

Finn és magyar partnerekkel együttműködve szervezünk kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, előadásokat és szemináriumokat intézetünkben, Finnország nagyobb városaiban és fontosabb fesztiváljain. Emellett figyelemmel kísérjük és lehetőségeink szerint segítjük a magyar kultúrához kapcsolódó finnországi eseményeket. Honlapunk felső sávjából letölthetők finn és magyar nyelvű hírleveleink, amelyek finnországi magyar kulturális programokról tájékoztatnak, és ugyanitt lehet feliratkozni elektronikus levelezési listánkra.

Központi fekvésű, kiváló adottságokkal rendelkező intézetünk galériájában a kortárs magyar művészet bemutatása mellett olyan finn művészeknek is kiállítási lehetőséget biztosítunk, akik szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak Magyarországgal. Mobilfalakkal variálható kiállítóterünket multifunkciós térként is használjuk, rendszeresen helyet adva kamarakoncerteknek, irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, ismeretterjesztő előadásoknak, és szemináriumoknak. E termünk 100 fős rendezvények befogadására alkalmas, igény szerint 40–80 ülőhelyet tudunk biztosítani.

Több mint 5500 kötetes könyvtárunk gyűjtőkörébe a magyar nyelvű szépirodalom, művészeti és szaktudományos kiadványok, valamint finnre fordított magyar művek és Finnországban megjelent magyar vonatkozású kötetek tartoznak. Könyvtárunkban emellett magyar zenei CD-k, hangoskönyvek, DVD-k és folyóiratok is találhatók.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ ad otthont a Finn–Magyar Társaság országos irodájának. A Finn–Magyar Társaság az egész országot lefedő félszáz helyi szervezetével egyik legfontosabb partnerünk. A társaság helsinki szervezete több csoportban – kezdőtől a társalgási szintig – biztosít magyar nyelvoktatást intézetünkben.

A külföldi magyar intézetek a helyi magyar közösségek felé is nyitottak. Arra törekszünk, hogy a Finnországi Magyarok Egyesületével együttműködve itt élő honfitársaink számára is minél változatosabb kulturális programokat kínáljunk.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ a művészet, a tudomány és az oktatás területén igyekszik új kapcsolódási pontokat és együttműködési lehetőségeket találni Finnország és Magyarország között. Ennek megfelelően nyitottak vagyunk ilyen irányú kezdeményezések támogatására, új igények és lehetőségek feltérképezésére, tevékenységi formáink folyamatos megújítására.

Bízunk benne, hogy a honlapunk iránt érdeklődők közül minél többen ellátogatnak rendezvényeinkre, feliratkoznak e-levelezési listánkra, olvassák hírlevelünket és követnek minket a Facebook-on!

Tekintse meg az intézetünket bemutató kisfilmet!

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
24
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések