Iratkozzon fel hírlevelünkre

Galéria U: négy szobrász V. 24–VIII. 11.

tyyniäpäiviä 240x130

Csendes napok a kempingben – Négy szobrász Magyarországról V. 24.–VI. 28., VIII. 1–11.

Magyarország egyik legismertebb művészettörténésze, Nagy T. Katalin a kurátora a Galleria U következő kiállításának.

Három nő és egy férfi. Ami összeköti őket – a dolgok szokatlan szemlélete, ahogy az érzéki-konkrét világból kiemelik, mi őket érdekli, ahogy a plasztikai formaadás új lehetőségeit keresik.

Ketten közülük – Cseh Lili és Mamikon Yengibarian – szorosan kötődnek a táji motívumokhoz. A tájkép fogalma az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott, az egykoron kizárólagosan festészeti műfaj ma már új olvasatot kapott az installációk, a land art és a szobrászat által.

Cseh Lili tekercstáját talán a napjainkban, tekercsben kapható gyepszőnyeg inspirálta. A városi ember számára preparált szép zöld gyep abszurditása helyett a szobrásznő feltekert tájszőnyegén varázslatos miniatűr világ jelenik meg. A művész többi szobra is tájképi asszociációkat kelt, mint a Kemping, mely egy összecsukható táj kis házzal, hordozható, mint a csiga háza. Cseh másik műve a Pótolható veszteség, talán egy gyerekkori emléket idéz meg, melyhez hasonlót sokan, mi is átélhettünk. Egy gázzal töltött léggömb varázslatos élmény, elvesztése – bár a szülők szerint pótolható – valójában fájdalmas tapasztalat, mert hiába kapunk másikat, az a léggömb sose jő vissza. Az elsőség élményét semmi sem tudja felülmúlni.

A több évtizede Magyarországon élő örmény szobrász, Mamikon Yengibarian is egy tájképi motívumot mintáz meg, egy felhőt. A felhők állandóan változó, soha vissza nem térő alakja az idő múlásának, a formálódás és szertefoszlás végtelen játékának jelképe. Yengibarian felhője kerekded dudoraival a meteorológusok osztályozása szerint a párnafelhők csoportjába tartozik.

Yengibarian párnafelhőjét talán ugyanaz a szobrászi alapállás hozta életre, mint Turcsány Villő párnatorzóit és gyümölcseit. Zárt, forgatható formák, melyek így vagy úgy, elemelkednek a földtől, mintha legfőbb álmuk a súlytalanság lenne. Ez a szobrászat leglehetetlenebb vállalkozása. Turcsány kicsiny szobrai torzóságukban tökéletesek és teljesek, köteleik nem béklyók, inkább kapaszkodók, melyek segítségével a levegőben lebeghetnek.

Szanyi Borbála Csendes napok című sorozata az otthonokból lassan eltűnő csipkék és szőttesek világából meríti témáját. Egy régi letűnt világból, amelyben az asszonyok kézimunkáztak szabad óráikban. Ez a monoton tevékenység egyfajta befele figyelésre, meditációra késztetett. A meditáció lelki megtisztulás, talán ezért lett a dézsa az installáció eleme. A dézsának számos fajtája létezett a paraszti kultúrákban, egyes dézsákat mosásra, fürdésre használtak. Az egykori tisztaságedények és a hosszú napokon át készített kézimunkák különös együttese a lelki-testi megtisztulásra, Lao-ce tanítására figyelmeztetnek: „hallgasd a csendet és meghallod, mi nem hallható”.

E kicsiny bemutató igyekszik felvetni néhányat azokból az aktuális kérdésekből, melyek foglalkoztatják ma Magyarországon a szobrászokat.

Szeretettel várunk mindenkit a kiállításmegnyitóra május 23-án, kedden 18 és 19 óra között!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10:00–18:00.

További információ: Jukka Haverinen, 09 6229 4611, jukka.haverinen(at)unkarinkulttuuri.fi
gUlogo200mm

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
24
Május
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

máj. 27.
- máj. 27.
A Bábolnai Cseperedők Ypäjäben
Ypäjän Hevosopisto (opistontie 9, Ypäjä)
máj. 28.
- máj. 28.
Tóth-Vajna Zsombor: Orfeusz útja
Pyhän Johanneksen kirkko (Kellolahdentie 8, Kuopio)
máj. 29.
- máj. 29.
Tóth-Vajna Zsombor: A legbüszkébb apa: Bach és fiai
Kuopion tuomiokirkko (Vuorikatu 17, Kuopio)
máj. 29.
- máj. 29.
Személyes emlékek a finnországi internálótáborokról 1944–46 között
Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki)
máj. 30.
- máj. 30.
Tóth-Vajna Zsombor: Il maestro e lo scolare
Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio)

Hirdetések