brq2017 240x130

Spányi Miklós és Somlai Petra a Vantaai BRQ Fesztiválon, VIII. 6–13.

A Vantaa BRQ régizenei fesztiválon Spányi Miklós (klavikord) és Somlai Petra (fortepiano) is fellépnek.

Spányi Aapo Häkkinen klavikordművésszel együtt nyitja meg a “Mágikus billentyűk” koncertsorozatát augusztus 6-án, vasárnap 18:00-kor a Vantaai Szent Lőrinc kápolnában (Pyhän Laurin kappeli, Pappilankuja 3, Vantaa). A duó Bach tanítványai címmel Bernhard és Müthel darabjait adja elő. A koncert különlegessége, hogy a zenészek megszólaltatnak egy eredeti, XIX. századi, C. F. Schmahl által készített klavikordot. További információ: http://www.brq.fi/ohjelmainfo/bachin-oppilaat

Ugyanehhez a koncertsorozathoz tartozik Somlai Petra és a Holland Bart van Oort estje is. A két fortepianoművész Dussek és Mozart műveit adja elő augusztus 11-én, pénteken a Szent Lőrinc templomban (Pyhän Laurin kirkko, Pappilankuja 3, Vantaa) Bécs meghódítói címmel. További információ: http://www.brq.fi/ohjelmainfo/wienin-valloittajat

Jegyeket a www.brq.fi és a lippupiste oldalról, illetve a helyszínen lehet megvásárolni. További információ és műsor a fesztivál honlapján: www.brq.fi.

Spányi Miklós (1962) a budapesti Zeneakadémián kívül tanulmányokat folytatott az antwerpeni Királyi Konzervatóriumban és a müncheni Zeneművészeti Főiskolán is. Hangszeres tanárai Gergely Ferenc, Sebestyén János, Jos van Immerseel és Hedwig Bilgram voltak. Négy hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord és fortepiano), valamint különböző együttesek continuo-játékosaként Európa legtöbb országában fellépett. Az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyek első helyezettje volt. Számos lemezt készített.

Főbb kutatási területei közé tartozik C. Ph. E. Bach munkássága, valamint a régi temperálási rendszerek története. 1990–2011-ig Finnországban élt, Oulu konzervatóriumában tanított orgonát és régi billentyűs hangszereket, valamint oktatott a Sibelius Akadémián is. Európa számos országában tartott mesterkurzusokat, többek között Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Portugáliában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon. 2009 óta a mannheimi Zeneművészeti Főiskola és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Zeneszerzőként és improvizációs művészként is aktív.

Somlai Petra fő hangszere eredetileg a zongora volt a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban majd a Zeneakadémián, érdeklődése azonban fokozatosan a régi hangszerek és az autentikus, korhű előadásmód felé fordult. Fortepiano- és csemballótanulmányait a Birminghami Konzervatóriumban, majd az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban folytatta Fabio Bonizzoni, Menno van Delft és Bart van Oort irányításával, végül a Hágai Királyi Konzervatóriumban végzett summa cum laude minősítéssel. 2011-ben elnyerte a belgiumi Brugge-i Nemzetközi Fortepiano Verseny első díját és a közönségdíjat is. Ugyanebben az évben a legkitűnőbb magyar művésznek járó Junior Prima Primissima díjával tüntették ki hazájában.

Somlai Petra állandó fellépője a rangos régizenei fesztiváloknak, Európán kívül koncertezett Japánban és az USÁ-ban is. 2013–2015 között a North Texas Egyetem Régizenei Tanszékének professzora volt, jelenleg pedig a Hágai Királyi Konzervatóriumban tanít.

brq2017