fatheat 240x130

Fat Heat magyar utcaművész kifesti Pasilát augusztus 8–12. között

Ha Pasilára gondolunk, egy szürke városrész jut eszünkbe. Viszont mi lenne, ha gyökeresen megváltozna a helyzet?

2017 augusztusában Pasila Finnország első utcaművészeti terévé válik több finn és külföldi alkotó közreműködésével. A magyar Fat Heat is egy lesz közülük.

Az összkép kialakítói merőben eltérő stílusokat és irányzatokat képviselő művészek, akik a világ minden táján hátrahagyták már kézjegyüket. Az esemény fő szervezője a Helsinki Urban Art, a külföldi művészek pedig nemzetközi együttműködő partnerek segítségével juthatnak el Finnországba. A legfontosabb támogató az EU-tagállamok finnországi kulturális intézeteinek hálózata, az EUNIC Finland, melyen belül a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Goethe Intézet, az Osztrák Nagykövetség, a Lengyel Nagykövetség és az Észt Intézet vesznek részt a projektben. További támogatást nyújtott az Egyesült Államok Nagykövetsége és az Arts Promotion Centre Finland is.

A meghívott magyar utcaművész, Fat Heat (Kirsch Ádám) augusztus 8–12. között fogja kifesteni a Kasöörinkatu-Asemapäällikönkatu közötti felhajtót (Asemapäällikönkatu 4-6). A budapesti Fat Heat először saját lakókörnyezetében találkozott falfestményekkel az 1990-es évek végén, és a műfajra jellemző karakteres betűk, élénk színek és a művekből áradó energia azonnal megragadták. Nem sokkal ezután kezdett graffittiművészként ténykedni nagyobb társaságok tagjaként és önállóan is. Számára a graffitti szenvedélyes és egészséges verseny, amely mély koncentrációt igényel. A kül- és beltéren egyaránt alkotó, sokoldalú Fat Heat manapság a magyar utcaművészet meghatározó figurái közé tartozik.

Az alkotások Pasila fontos központjaiban helyezkednek el (térképen: https://goo.gl/B7X2FB). Az utcaművészek augusztus 8-án kezdik, majd több héten át folytatják az alkotást a különböző helyszíneken.

A Pasilai Utcaművészeti Városrész ünnepségét augusztus 16-án 18.00-kor tartják a Kääntöpöytä nevű régi mozdonykocsiszínben (Veturitallinkuja). A mindenki számára nyitott és ingyenes esemény során a résztvevők megtekinthetik a kész műveket, és meghallgathatják a keletkezésükkel kapcsolatos történeteket. További információ: https://goo.gl/RyHR23

Források: http://www.helsinkiurbanart.com/tulossa-pasilan-katutaidekaupunginosa/, http://www.helsinkiurbanart.com/en/coming-soon-pasila-street-art-district/

Fat Heat honlapja: www.fatheat.hu

HelsinkiUrbanArt-01-150x150   fatheat site logo2 leijuva

eunic finland 2017