magyar filmsorozat 240x130

Újabb magyar filmek őszi szombat délutánokra a Kino Engelben, X. 28–XI. 25.

Idén is folytatódik az 1980-as években indult Magyar Filmsorozat a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn-Magyar Társaság közös szervezésében!

2017 őszén három, hangulatában egymástól meglehetősen eltérő filmet mutatunk be.

A filmeket a Kino Engelben (Sofiankatu 4, Helsinki) vetítjük angol felirattal. A program ingyenes!

 

október 28. 14:00 Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál / It’s not the Time of My Life (2016)

november 11. 14:00 Sopsits Árpád: A Martfűi rém / Strangled (2016)

november 25. 14:00 Szász Attila: Félvilág / Demimonde (2015)

 

október 28. 14:00 Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál / It’s not the Time of My Life (2016)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Hajdu Szabolcs; fényképezte: Máthé Tibor; zene: Zbigniew Preisner.

A főszerepben: Gelányi Imre, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs.

81 perces színes magyar filmdráma angol felirattal. K-16.

Régi és új konfliktusok törnek felszínre Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjében, melyben a főszerepet Hajdu és saját családja játsszák. Két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után ismét találkozik, amikor Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a közöttük feszülő ellentétekkel és saját magukkal is.

A kivételesen kis költségvetésből forgatott film az idei Sodankylä Midnight Sun Filmfesztiválon is szerepelt. A Karlovy Vary Filmfesztivál nagydíját elnyerő film fegyelmezetten és érzékenyen ábrázolja az életközépi válságot és a családi kapcsolatokat, és jóval a stáblista leforgása után is elgondolkoztatja a nézőt. (MM)

 

november 11. 14:00 Sopsits Árpád: A Martfűi rém / Strangled (2016)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Sopsits Árpád; fényképezte: Szabó Gábor; zene: Moldvai Márk.

A főszerepben: Hajduk Károly, Jászberényi Gábor, Anger Zsolt.

123 perces, színes magyar thriller, angol felirattal. K-18.

„Ebben az országban márpedig nincsenek sorozatgyilkosok. Világos?”

A valós eseményeken alapuló film a magyar kriminalisztikatörténet egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot dolgozza fel. A 60-as évek vidéki Magyarországán történt brutális sorozatgyilkosságok az egész társadalmat megrázzák. Miközben a sorozatgyilkos újabb fiatal áldozatára les, egy korábbi áldozat ismerősét ítélik halálra. A helyszínre érkező karakán nyomozó új vizsgálatot akar elrendelni, míg a nyomás alatt álló ügyész azonnal végrehajtaná a vádlott halálos ítéletét. Az izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

 

november 25. 14:00 Szász Attila: Félvilág / Demimonde (2015)

Rendezte: Szász Attila; forgatókönyv: Köbli Norbert; fényképezte: Nagy András; zene: Parádi Gergely.

A főszerepben: Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura.

88 perces, színes magyar dráma-thriller, angol felirattal. K-16.

1914 januárjában egy utazókosarat sodort partra a jeges Duna, benne egy megfojtott nő holttestével… A hulla a pesti éjszaka híres-hírhedt kurtizánja, Mágnás Elza volt. Ki ölte meg Elzát és miért? Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja 100 év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat ez a megtörtént eseményeken alapuló film, amely Mágnás Elza utolsó napjait dolgozza fel.

A cselekmény középpontjában három nő áll: a félvilági életet élő kurtizán, bigott komornája, valamint a fiatal és naiv cselédlány. A közöttük szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak egészen a sokkoló végkifejletig.

Logo-SUS