luther 240x130

Luther Márton életéről készült magyar rajzfilmsorozat a finn TV műsorán

A Finn Közszolgálati Televízió (YLE) a reformáció 500. évfordulója alkalmából novemberben vasárnaponként levetíti a Luther Márton életéről készült 10 részes magyar rajzfilmsorozatot.

A Luther-sorozat 4-6. részeit az YLE TV1 november 19-én, vasárnap délelőtt 9:05-től vetíti, a folytatás pedig november 26-án várható. Az egyes epizódok az YLE Areena nevű internetes műsortárban is megtekinthetők finn szinkronnal: https://areena.yle.fi/1-4261970.

Készült a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából 2017-ben. Rendező és művészeti vezető: Richly Zsolt. Forgatókönyv: Lackfi János.

„Luther, amint gyermekként diót csen a kamrából. Luther, az eminens diák. Luther, az éjszakákon át gyötrődő szerzetes. Luther, a lángoló szavú igehirdető. Luther, a tisztes családfő, aki nemcsak népes családját, de a wittenbergi diákságot is maga köré vonzza… A kalandos életút állomásait végigjárva szembesülhetünk a korabeli drámai eseményekkel, elgondolkodhatunk a máig ható tanulságokon, a sorozat humorának és friss grafikai stílusának köszönhetően pedig tartalmas szórakozásra is számíthat a néző. Családi moziként, iskolai tanórára és gyülekezeteinknek egyaránt szeretettel ajánlom ezt a nagyszerű sorozatot, amelyben minden korosztály megtalálhatja a maga nézőpontját.”

– így jellemezte a sorozatot Fabiny Tamás, észak-magyarországi evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke.

A Magyar Közszolgálati Televízió (MTVA) műsorán is látható a sorozat, műsortárának linkje: https://www.mediaklikk.hu.