solideogloria 240x130

Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada a Kaleva templom gyülekezeti termében, II. 03. – III. 04.

A Kaleva templom gyülekezeti termében (Liisanpuisto 1, Tampere) látható kiállítás eszmetörténeti összefüggésrendszerbe állítja a magyar reformációt: bemutatja előzményeit, születésének körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. Bemutatja, miként válhatott az Erdélyi Fejedelemségből a magyarországi reformáció központjává, és hogyan hatott a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelv használatára, a magyar nyelv, irodalom és zene gazdagodására. A kiállítás emléket állít a magyar protestantizmus nagy alakjainak, nagy múltú kollégiumainak, és a hozzájuk kötődő híres tanároknak és diákoknak.

Az angol nyelvű kiállításhoz finn nyelvű ismertető tartozik.

A kiállítást február 3-án, szombaton 14 órától Richly Gábor, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója és Irmeli Kniivilä, a Finn-Magyar Társaság elnöke nyitja meg. A megnyitó keretében Simo Koho esperes beszél a finnországi reformációról, közreműködik: Auli Aaltonen (ének) és Kari Nousiainen (zongora).

A kiállítást rendezte a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Tamperei Finn-Magyar Társaság – és a Kaleva Székesegyház Kaleva Magyar Köre. A kiállítás a gyülekezeti helyiségek nyitvatartásakor látogatható.

A kiállítás a Reformáció 500 Emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósult meg.

A Soli Deo Gloria vándorkiállítást tavaly a helsinki Sofia Kultúrközpontban és Järvenpää Gyülekezeti Központjában lehetett megtekinteni.

nka pieni

su tampere