rytkola bornemisza 240x130

Textilek és kerámiaszobrok – Bornemisza Eszter és Johanna Rytkölä közös tárlata, galéria U, IV. 6 – V. 18.


Bornemisza Eszter Budapesten élő textilművész újrahasznosított papírt, textilt és más puha anyagokat használ munkáiban. Eredetileg matematikusként végzett és dolgozott, a 90-es évek közepén kezdett a textilművészetek iránt érdeklődni és ezzel foglalkozni. Alapvető munkamódszere a gépi varrás, amivel kézi festéssel és nyomással készült anyagait megmunkálja. Több mint tíz évig foglalkozott art quiltek készítésével, amikor érdeklődése az áttetsző faliképek, valamint az újranyomtatott és tépett újságpapírból készített quiltek, tárgyak és installációk felé fordult.

Bornemisza Eszter művészete a városi élettel való kapcsolatunkra reflektál. Réteges felületű, valódi és képzeletbeli textiltérképeivel igyekszik megragadni a testi-lelki önmagunkra és helyünkre találás pillanatait. Új témáit kísérletezés és a kutatás útján találja meg, így váltak a sok zsákutcát tartalmazó labirintusszerű térképek saját művészi identitás-keresésének vizuális metaforáivá.

Régi és új, létező és képzeletbeli várostérképek grafikai megjelenései inspirálják munkáit. Az utcahálózatot, mint a város csontvázát tekinti, amelyre a közösséget teremtő vagy éppen leromboló jelenségek épülnek, és egyben lenyomatai annak, ahogy az idők során az ott lakók a helyet használták.


Johanna Rytkölä a helsinki Iparművészeti Főiskolán végzett rajztanárként 1982-ben, és a keramikus-szakon szerzett mesterdiplomát 1986-ban. Számos önálló kiállítása, közös- és csoportos tárlata volt Finnországban és külföldön. 2008-ban ötéves-, 2015-ben egyéves állami művészeti ösztöndíjban részesült.

1993-ban készült el a Tamperei Rendőr-főkapitányság belső udvarának falát díszítő 14 méter magas, ipari klinkerlemezekből álló műve, a Riemumuuri (Az öröm fala). Jelenleg a vantaai Katriina kórház részére alkot. Számos jelentős kitüntetésben részesült külföldön is (pl. Olaszország elnökének ezüstmedálja), művei megtalálhatók mind a Finn Állam, mind a finn és külföldi múzeumok tulajdonában (Taipei Fine Arts Museum, Taiwan; Northern Arizona University Art Museum, USA).

A galéria U kiállítása olyan 2012-2017 között keletkezett Rytkölä-műveket mutat be, amelyek Bornemisza Eszter munkáival interakcióban működnek. A művek három témakörből származnak: a Látvány határok között-sorozatba keretként is funkcionáló levegős kerámiaszobrok tartoznak: ha átnézünk rajtuk, a valóság egy behatárolt szeletét mutatják meg. A kerámia történetéhez kapcsolódó Korsó lelke-sorozat alkotásai korsók, de mégsem azok. Az ősi etruszk kerámiaművészet ihlette őket. A Víz olyan téma, amelyhez Rytkölä évről évre visszatér, és a kiállításon több olyan műve is szerepel, amelyeket az úszás, a tengerpartok és a tó simogató vizének szeretete ihletett.

Rytkölä kerámiaszobrait agyaglapok mángorlásával vagy réteges formaépítéssel alkotja. A leggyakrabban meglehetősen nyers kőedényagyagot használ, amelynek felülete láthatóan megőrzi a megmunkálás karcait és nyomait. Az alkotások kerámiakemencében két-három kiégetéssel készültek el.