magyarfilmsorozat2018 240x130

Újabb magyar filmek szombatonként a Kino Engelben

Idén is folytatódik az 1980-as években indult Magyar Filmsorozat a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn-Magyar Társaság közös szervezésében!
2018 tavaszán három filmet mutatunk be az elmúlt néhány év terméséből. A filmeket a Kino Engelben (Sofiankatu 4, Helsinki) vetítjük angol felirattal. A program ingyenes!

 

május 5. 14:00 Till Attila: Tiszta szívvel / Kills on Wheels (2016)

május 19. 14:00 Vranik Roland: Az állampolgár / The Citizen (2016)

május 26. 14:00 Bodzsár Márk: Isteni műszak / Heavenly Shift (2013)

 

május 5. 14:00 Till Attila: Tiszta szívvel / Kills on Wheels (2016)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Till Attila; operatőr: Juhász Imre; zene: Kalotás Csaba. A főszerepben: Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám, Balsai Mónika, Danis Lídia.
105 perces, színes játékfilm, angol felirattal. K-16.

Sokatmondó drámakomédia egy kerekesszékes bandáról, valamint a jelentéktelenségtől és haszontalanságtól való félelemről. A húszéves srácból, barátjából és egy volt tűzoltóból álló banda szörnyű hírnévre tesz szert. Az valóság és képzelet határai elmosódnak, miközben a történet gengsztertűzharcok sorozatává válik. Mindennek hátterében a kerekesszékes élet kihívásainak és egy cserbenhagyó apa emlékének árnyéka áll.

 

május 19. 14:00 Vranik Roland: Az állampolgár / The Citizen (2016)

Rendezte: Vranik Roland; forgatókönyv: Vranik Roland, Szabó Iván; operatőr: Juhász Imre; zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián. A főszerepben: Cake-Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Arghavan Shekari. 109 perces, színes dráma, angol felirattal. K-12.

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson, aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari segít neki.

 

május 26. 14:00 Bodzsár Márk: Isteni műszak / Heavenly Shift (2013)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Bodzsár Márk; operatőr: Reich Dániel; zene: Keresztes Gábor. A főszerepben: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor, Stork Natasa.
106 perces, színes vígjáték, angol felirattal. K-16.

Milán, a húszéves, félig szerb, félig magyar srác két évvel a délszláv háború kirobbanása után dezertál a hadseregből, és Jugoszláviából Magyarországra menekül. Mint egykori orvostanhallgató, munkát kap a fővárosi mentőszolgálatnál, és mentősként kezd dolgozni. Hamarosan rájön, hogy a sofőr és az egyik orvos egyes betegeket átsegít a halálba. Ez az illegális eutanázia jól jövedelmez, és Milánnak döntenie kell. Végül győz a pénz, mert csak így mentheti ki a háborús Szarajevóban maradt menyasszonyát.

Logo-SUS