kyllonen2 240x130

Matti Kyllönen fotósorozata a Bogányi-zongoráról a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, III. 20. – VI. 13.

Magyarország egy Bogányi Gergely által megálmodott zongorát ajándékozott a finn függetlenség 100. évfordulója alkalmából. A hangversenyzongorák egyik legelismertebb finn szakértője, Matti Kyllönen aktívan részt vett a számos technikai újdonságáról ismert, forradalmian új Bogányi-zongora fejlesztésében és a helsinki Musiikkitalóba került hangszer építésében.

A zongora elkészülését dokumentáló fotósorozata megtekinthető a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). A kiállítás a nagy érdeklődés miatt június 13-ig meghosszabbítva.

Matti Kyllönen a hangversenyzongorákkal kapcsolatos ismereteket a vezető márkák központjaiban sajátította el: Steinway&Sons Akadémia (Hamburg), Yamaha Piano Technical Academy (Hamamatsu), Bösendorfer (Bécsújhely) és Fazioli Pianoforti (Sacile). Finnország több hangversenytermének zongoratechnikusa és hangolója (Finlandia-talo, Musiikkitalo stb.), a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara és a Helsinki Városi Zenekar zongoráinak állandó hangolója és karbantartója. Zongorarestaurátor, a Flyygelin kanssa c. könyv társszerzője. 2016 óta működik közre a Bogányi-zongorák gyártásában.