babos rastas 240x130

Textilek és kerámiaszobrok – Babos Pálma és Raija Rastas közös tárlata, galleria U, 2018. V. 25 – VI. 25. és VII. 30 – VIII. 24.

Megnyitó május 24-én, csütörtökön 18:00–19:00. A kiállítást Erna Aaltonen keramikus nyitja meg.

 

Babos Pálma a Magyar Iparművészeti Főiskola porcelántervező szakán végzett 1985-ben. Már pályakezdőként számos magyar szakmai díjat kapott, amit a 2000-es évek elejétől nemzetközi elismerések követtek. Egyéni kiállításai voltak többek között Pécsett, Budapesten, Keszthelyen és Brüsszelben. A Zsolnay és a Herendi Porcelánmanufaktúrákban tervezőként, illetve művészeti vezetőként dolgozott. Művei megtalálhatók magyar, finn, dán, spanyol és japán közgyűjteményekben.

„Munkám során szeretném lefejteni a porcelánról a barokk kliséket, és megmutatni annak 21 századi arcát. Tervezőként a porcelánnak a mai formáját és megjelenési lehetőségét keresem, hogy porcelán tárgyaink velünk lehessenek lakásainkban, és illeszkedjenek mai életformánkhoz. Munkáimat szisztematikusan felépítem, megtervezem. Improvizálni az anyaggal folytatott párbeszéd során szoktam, amikor a tárgy megjelenik az anyagban. Az alkotó folyamat legszebb része számomra, amikor egy gondolat transzformálódik egy kézzelfogható tárgyba. Sok szakmában eltöltött év után is ugyanolyan izgalommal várom a kemencenyitást, mint iskolás koromban. Nem lehet megszokni a kerámiaégetés varázslatát.” – Babos Pálma

További információ: http://babospalma.hu/index.php/hu/

 

Raija Rastas Vantaa Seutula városrészében él és alkot, egy régi kultúrtáj és a természet közepén. Az Iparművészeti Főiskolán szerzett textilművészi diplomát 1980-ban. Számos egyéni, közös és csoportos kiállítása volt Finnországban és külföldön. Művei különféle varrási és hímzési technikákkal, textil- és vetülékfonalfestéssel, valamint szövéssel készülnek. A felhasznált anyagok között fonalak, rostok, szövetek, különféle kemény anyagok, például sárgaréz, tükörcserepek és a természetben talált apróbb tárgyak szerepelnek. Számos kitüntetésben és elismerésben részesült hazájában, művei számos magángyűjteményben megtalálhatók.

A művész a természetet járva minden nap új kincsekre bukkan, amelyeket beépít alkotásaiba. Művei hangulata a finom áttetszőségtől és rétegzettségtől a plasztikus térbeliségig terjed. A légáramban lebegő alkotásain keresztül új perspektívák, fények és árnyékok jelennek meg, a színek fokozatosan váltanak egyik árnyalatból a másikba, és mozaikszerűen csillognak, mint az áramló víz felszínén. A művek intenzív érzéseket, emlékeket és álmokat hoznak felszínre. A kincs közelebb van, mint gondolnánk. A természet törékenysége és sebezhetősége felveti a felelősség kérdését: milyen környezetet hagyunk az újabb nemzedékekre? A változások láthatóak és érzékelhetőek. Vajon csukott szemmel járunk-e a világban vagy képesek vagyunk helyes döntéseket hozni? A művészek közös jellemzője a törekvés olyan művek megalkotásra, amelyek egyszerre intenzívek és finomak, amelyekben egyaránt jelen van az áttetszőség, a légiesség és a mozgás. Mindez, valamint a felhasznált anyagok különbözősége inspirálja a művészek közti párbeszédet.

További információ: http://www.raijarastas.fi/

 

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10:00–18:00. A belépés ingyenes!

gUlogo200mm