rácz díj 240x130

Anna Tarvainen kapta a 2018-as Rácz István-díjat

A magyar irodalom finnországi megismertetésében elért eredményeiért, illetve a magyar-finn kulturális kapcsolatok megerősítéséért végzett munkájáért Anna Tarvainennek ítélték oda a 2018-as Rácz István-díjat. Az ünnepélyes díjátadás április 11-én, a Magyar Költészet Napján volt a Magyar Kulturális és Tudományos Központban rendezett irodalmi esten.

Anna Tarvainen Finnország-szerte tartott előadásokat a magyar irodalomról, tudományos cikkeket írt, műfordításokat készített, nyelvvel és irodalommal kapcsolatos kiadványokat szerkesztett Finnországban és Magyarországon egyaránt, magyar irodalmat és műfordítást tanított a Helsinki Egyetemen, valamint a finn nyelv és irodalom lektora volt a Debreceni Egyetemen.

A 2002-ben alapított Rácz István díj névadója a kitűnő fotóművész, Rácz István, aki fényképein kívül a Kalevala, a Kanteletar és a Hét testvér fordítójaként is ismert. Az elismerést évente egy-egy finn és magyar állampolgár kaphatja meg. Finnországban a Finn-Magyar Társaság kezeli a díjat.

A díjat Urkuti György nagykövet és Irmeli Kniivilä, a Finn-Magyar Társaság elnöke adták át április 11-én, a Magyar Költészet Napján a Magyar Kulturális és Tudományos Központban rendezett irodalmi esten.