krimi 240x130

Izgalom és humor – Nyári könyvajánlatok

A nyári kikapcsolódáshoz egy kortárs és egy klasszikus szerzőt ajánlunk, mindkettőtől olvashatók művek finnül is.

Kondor Vilmos (írói álnév, a szerző kiléte nem ismert) Budapest Noir sorozata az elmúlt évek legnépszerűbb könyvei közé tartozik Magyarországon, több nyelvre lefordították, az első részből film is készült. A Budapest Noir egyszerre krimi, kaland- és történelmi regény, melyben az adott kor valóságos szereplői és eseményei keverednek a fikcióval – talán éppen ez a siker egyik titka. A sorozat az 1930-50-es évek Budapestjén játszódik, főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró. A riporter nyomozásai nemcsak a korabeli alvilágba vezetnek el, hanem a legfelsőbb társadalmi és politikai körökbe is, és az ügyek hátterében a korszak fontos történelmi eseményei – a nagy gazdasági világválság, a világháború, az 1956-os forradalom – is kirajzolódnak.

Az ötrészes sorozat a TAMMI kiadó gondozásában jelent meg finnül, a fordító Tähti Schmidt. 2018-ban a Finn Krimitársaság Kondornak ítélte a legjobb idegen nyelvű bűnügyi regényért járó elismerő oklevelet.

Rejtő Jenő (1905–1943) P. Howard álnéven írt ponyvaregény-paródiáival aratta legnagyobb sikereit. Színes, mozgalmas élete, többek közt külföldi utazásai élményeit és tapasztalatait is beleszőtte kalandregényeibe. Sajátos stílusát groteszk nyelvi humor, abszurd fordulatok, szürreális figurák és fanyar társadalomkritika jellemzi, rendkívül könnyed és szórakoztató formában. Művei népszerűsége töretlen, regényei folyamatosan jelen vannak a könyvesboltok polcain ma is. A játékos nyelvezet és stílus miatt fordíthatatlannak tartott író művei angol, bolgár, cseh, észt, finn, francia, héber, litván, német, olasz, orosz, román, svéd, szerb és szlovák nyelven is megjelentek.

Finnül két regénye olvasható Anna Tarvainen fordításában. A Vesztegzár a Grand Hotelben (Grand Hotel karanteenissa. Taifuuni, 1993) a klasszikus “bűntény zárt helyen” sémát használó rendkívül szórakoztató krimi, míg Az előretolt helyőrség (Etuvartioasema. Taifuuni, 1995) humorban és fordulatokban bővelkedő idegenlégiós kalandregény.