fischer adam 240x130

Budapesti Wagner-napok

Nem marad el az idei Budapesti Wagner-napok: a szervező Művészetek Palotája a 15 éves fesztivál korábbi felvételeiből válogatva teszi közzé A Nibelung gyűrűje-tetralógiát június 18–21. között, valamint A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert június 24-én, 26-án és 27-én.

A Budapesti Wagner-napokat 2006-ban hívta életre Fisher Ádám kiváló Wagner-karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékokon A Nibelung gyűrűje vezényletével debütált 2001-ben. Egészen 2004-ig vezényelte a Ring előadásait, majd 2006–2007-ben a Parsifalt dirigálta a Játékokon. 2006-ban a Parsifallal indította el a Budapesti Wagner-napokat a MŰVÉSZETEK PALOTÁJA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A fesztivál hatalmas sikert aratott mind a közönség, mind a nemzetközi koncertkritikusok körében. A rendezvénysorozat a világ nagyszerű Wagner-énekeseit vonultatja fel évről évre, és az elmúlt másfél évtizedben a teljes „bayreuthi kánont”, vagyis a szerző életében a Festspielhausban előadott mind a tíz operáját bemutatta. Az operaelőadásokat beszélgetések, filmvetítések és kiállítások egészítik ki.

A fesztivál állandó zenekara kezdettől fogva a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A most közzétett, 2013 és 2018 között készült felvételeken csatlakozik hozzájuk a Magyar Rádió Énekkara, a Nemzeti Énekkar, a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus. Az előadásokat Hartmut Schörghofer, Michael Schulz, Kovalik Balázs és Matthias Oldag rendezte. A karmester minden előadáson Fischer Ádám volt.

Az angol felirattal ellátott OPERAFELVÉTELEK adott időpontban érhetők el a MüPa Home-oldalán, valamint a MüPa hivatalos Facebook- és YouTube-csatornáján. Figyelem: a MüPa honlapján megadott időpontokhoz képest finn idő szerint egy órával később kezdődnek az előadások!