Iratkozzon fel hírlevelünkre

Az újragondolt szín – válogatás kortárs magyar designerek munkáiból

Az újragondolt szín  –  válogatás kortárs magyar designerek munkáiból

Helsinkiben a WAMP

Június 15 - szeptember 15.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ felkérésére Az újragondolt szín címmel szervez a kortárs magyar formatervezés legjobbjainak munkáit felvonultató kiállítást a WAMP. A június 15-től szeptember 16-ig nyitva tartó válogatásban különféle területek progresszív alkotásaival találkozhat a nagyközönség, amelyek között több hazai és nemzetközi design díjat elnyert tárgy is megtalálható.

A tizennyolc fiatal designer munkáit – bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat – rendhagyó módón nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös a fekete és a fehér szín használata fogja össze.

Sok nyelv fejlődésének igen korai szakaszában már önálló szavakkal jelölték ezeket a színeket. Ez a világot érzékelő ember meghatározó alaptapasztalataival hozható összefüggésbe. A fekete az éjszakára és a sötétségre, a fehér a nappalra és a világosra, a vörös – amelyre az emberi szem különösen érzékeny – a vér mellett a veszélyre vagy épp a szexuális vonzódásra utal. A különböző népművészeti hagyományokban, a képzettársítások szinte kimeríthetetlen gazdagságából fakadóan, az egyik leggyakrabban előforduló színkombináció.

A modern magyar művészet fontos alakjai is nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a három színnek. A konstruktivisták színspektrumát alapul véve alkalmazta ezeket Moholy-Nagy László, a Bauhaus diákja, majd tanára, aki legtöbb munkájában a sötét és a világos (a fény és annak hiánya) kontrasztjára alapozta koncepcióját.

Szintén a Bauhaus diákjaként tervezte Molnár Farkas híres Vörös kockaházát, amelynek kiindulópontját az iskola színelméleti elve adta, melyben a négyzethez a vöröset társították.

A korszak alkalmazott grafikájában is előszeretettel éltek ezeknek az erőteljes kontrasztoknak a jelentés teremtő erejével, mint például Kassák Lajos a Ma című folyóirat borítóinál.

A kiállításon szereplő tárgyak színhasználatukkal ennek a gazdag kulturális kódrendszernek szemléletes kortárs példái.

A tárlat, amely a World Design Capital Helsinki 2012, designra fókuszáló
majd egy éves eseménysorozatra reflektál a szeptember elején zajló Design Week Helsinki, valamint az augusztus 23-án megrendezésre kerülő helsinki Művészetek Éjszakája hivatalos programjának is részét képezi.

A kiállításon szereplő tárgyak és alkotóik:

Anh Tuan: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció

Antal Balázs: Coffein készlet

Berecz Vanda: Motiva táskakollekció

Boldizsár Zsuzsa: Folk tányérsorozat

Co&Co: Cocodice puff

Dombon-a-tanya: Box couture (a The BétaVersion-nel közösen), Játékház

Ducsai Judit: Klocc táskák

Ferencz Vanda: Karbon és Metal Petals ékszerkollekciók

Hannabi: Gyönyörű magyar bútorkollekció

Heonlab: Pixel Barokk asztal

Ivanka: Flaszter burkolat

Juhos Janka: White projekt ékszerkollekció

Kepp showroom: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció

Tervhivatal: Alba bútorkollekció

Tilka: Textilkábelek

The BétaVersion: Pixelfolk Red táskakollekció

Toronyi Péter: Nissyoku lámpa

Vékony Fanni: Keresztszemes bross

Magyar designerek munkáival egy másik helyszínenen is, az Everyday discoveries program keretében találkozhatnak az érdeklődők. 2012. szeptember 6. és 16. között kerül megrendezésre a Világ Design Főváros rendezvénysorozat egyik kiemelt programja az "Everyday discoveries - International Design House Exhibition & Event" című nemzetközi kiállítás.  A Design Forum Finland meghívására a 23 ország design szervezete mutatja be hazája design eredményeit. A magyar tárlat a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében valósul meg.

Az Everyday discoveries kiállítás nyitva tartása: 2012. szeptember 6-16.

Hétköznap 12:00 és 20:00 óra között, hétvégén 10:00 és 20:00 óra között

Helyszín: SUVILAHTI - Kaasutehtaankatu 1, FI-00540 Helsinki

További információ: www.wamp.hu

További információ a média számára:

Rothman Gabriella

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +36 70 616 2882

A WAMP-ról

A WAMP immár közel hat éve a friss designtermékekre éhes közönség szinte kötelező hétvégi zarándokhelye. A Budapesti design vásár standjain alkalmanként közel 150 fiatal designer kínálja portékáját az egyedi tervezésű cipőktől a rafináltan hajtogatott táskákon át, a tradicionális formákat újraértelmező ékszerekig. A design vásár a látogatóknak a megszokott divatboltok egyforma árukészlete elől a menekülő utat, a kiállítóknak pedig megmutatkozási lehetőséget kínál, így sikeresen közelíti egymáshoz a művészeket és a nagyközönséget.

A WAMP 2006-os indulása óta a magyar tervezők megjelenésének hangsúlyos platformja lett. Az egykori művészpiac ma már külföldön is ismert és elismert design vásárként működik, s egyfajta ernyőszervezetként segíti a magyar formatervezés ügyét. A majd 700 alkotót a havonta megrendezett vásárokon kívül külföldön is népszerűsíti: a WAMP megjárta már a London, New York, Peking, Torino és számos más világváros design rendezvényeit is. A WAMP számos eszközzel támogatja a magyar divat és design ügyét, segíti a termékek piacra jutásának esélyét, s célja, hogy a minőségi design tárgyakat kézzelfoghatóvá, mindenki számára elérhetővé tegye.

A WAMP 2008 óta évente egyszer nemzetközi design fesztivált szervez Budapesten, melynek célja a hazai design eredményeinek szélesebb körű megismertetése, szereplőinek bekapcsolása a nemzetközi hálózatokba. A design fesztiválokon egy olyan ország kap bemutatkozási lehetőséget, amelyben a design az ország kultur- és gazdaságpolitikájának fontos eleme. A WAMP szándéka, hogy példát mutasson a hazai szakmapolitika számára, illetve összekapcsolja a nemzetközi és magyar tervezőket, egymás inspirálására, közös gondolkodásra késztesse őket. A fesztiválok keretében szakmai workshopokra, kiállításokra, nemzetközi designvásárokra, divatbemutatókra is sor kerül.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
28
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések