Iratkozzon fel hírlevelünkre

Szilvay Csaba – Beszélgetés „csellóval”

 

Intézetünkben igyekszünk találkozási lehetőséget biztosítani olyan itt élő a magyarokkal, akik finnországi munkájukkal megbecsülést szereztek, öregbítették hazánk hírnevét és sokat tettek a magyar kultúra megismertetéséért.

Szilvay Csaba is ilyen művész, zenepedagógus, aki ugyan nyugdíjba vonulását követően visszaköltözött Magyarországra, de kapcsolatát természetesen nem szakította meg Finnországgal: továbbra is aktívan dolgozik és családi szálak is kötik Suomihoz.

Szilvay Csaba a XXIV. Nemzetközi Kodály Hét alkalmából érkezik Helsinkibe – ennek az évente ismétlődő egyhetes koncertsorozatnak is ő a társalapítója.   

Finnországban a Szilvay nevet nagyon sokan ismerik, finnek és magyarok egyaránt. Csaba több mint 40 évvel ezelőtt érkezett Jyväskyläbe, Géza néhány évvel később Helsinkibe. A Kelet-Helsinki Zeneiskolában alapították meg 1972-ben az azóta világhírűvé vált Helsinki Ifjúsági Vonósokat (Helsingin Juniorijouset). Zeneoktatási módszerük Kodály elvein alapul és már a hangszer kézbevétele előtt, a hallás, a hangmagasság és az ütemérzék fejlesztésével kezdődik. A gyermekek világából kiinduló és a szülőket is aktivizáló Colour Strings hegedű- és csellótanítási módszert ma már a világ minden részén ismerik. A Szilvay-tanítványok között számos világhírű előadóművész van, sokuk ért el kiváló eredményeket finn és nemzetközi versenyeken. A kötetlen beszélgetés során az elmúlt évtizedek eseményeiről, benyomásairól, élményeiről kérdezzük Csabát, biztosan hallunk tőle egy-lét viccet is a címben szereplő „cello" pedig legyen meglepetés.

A rendezvény magyar nyelvű.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
24
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések