Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Schema Kvartett az MKTK-ban, I. 31.

Schema 240x130

A Schema Kvartett koncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, I. 31.

A Schema Kvartett január 31-én, csütörtökön 18 órakor kezdődő koncertjén Dohnányi Ernő és Joseph Haydn vonósnégyeseit adja elő a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

A Schema Kvartett 2012-es alapítása óta többféle közönség megszólítására törekszik, ennek érdekében hagyományos koncerttermeken kívül könyvtárakban, bevásárlóközpontokban és kisebb kultúrházakban is fellépnek. Repertoárjuk tartalmaz olyan klasszikusokat, amelyek előadására mindig is vágytak, valamint kevésbé ismert műveket is, melyeket meg szeretnének ismertetni közönségükkel.

A Schema Kvartett tagjai:

Helmi Horttana-Suoranta – 1. hegedű
Elisa Rusi-Matero – 2. hegedű
Matleena Vehmaa – brácsa
Csilla Tuhkanen – cselló

Ezen a januári koncerten a Schema Kvartett Dohnányi Ernő (1877–1960) I. A-dúr vonósnégyesét, valamint Joseph Haydn (1732–1809) d-moll, op. 76/2 „Kvintek” című vonósnégyesét tűzi műsorra.

Dohnányi Ernő I. vonósnégyese igazi zenei ritkaságnak számít, pedig gyönyörű műről van szó, melynek gazdag harmóniái Brahmsot juttathatják eszünkbe. Az első tétel kifejezetten érzelmes, tele éneklő, viharos és álomszerűen gyengéd témákkal. A második tétel egy rondó-formájú, vidám gavotte, melyben Dohnányi különleges harmóniái egyik hangnemből a másikba modulálva vezetnek, majd térnek vissza újra és újra az eredetihez. A harmadik tétel jól szemlélteti, hogyan alkalmaz Dohnányi bonyolult kései romantikus szekvenciákat. A negyedik tétel ún. magyar mollban szól, ezért könnyű olykor lovasokat, olykor dudás népzenét belehallani a dallamba.

Joseph Haydn az op 76-os vonósnégyeseket az Esterházy-udvarban komponálta, és mindkettőt gróf Erdődy Józsefnek ajánlotta. A koncerten felcsendülő d-moll, „Kvintek” vonósnégyes első tétele egy mély tónusú kvinttémával indul, erre utal a mű elnevezése is. A kvintek a tételben gyakran visszatérnek, segítségükkel a tétel hangulata elgondolkodóból könnyeddé és derűlátóvá, néha pattogóvá válik. A második tételben az első hegedű egy kedvesen billegő témát variál nyugodt díszítésekkel. A harmadik tétel dallama egy letisztultan egyszerű kánonként hangzik fel az első és másodhegedű, valamint a brácsa és a cselló között. A menüett középső részének érdes paraszttánca éles kontrasztot képez a komoly, ünnepélyes kánonnal. A zárótétel tempója lendületes, helyenként már-már féktelen, az elején felhangzó szinkópák a magyar zene árnyalatait juttathatják eszünkbe.

Dohnányi Ernő: No. 1. A-dúr vonósnégyes
1. Allegro
2. Allegro grazioso
3. Molto adagio con espressione
4. Finale: Vivace

Joseph Haydn: d-moll vonósnégyes, Op. 76 No. 2.
1. Allegro
2. Andante o più tosto allegretto
3. Menuet (Allegro ma non troppo)
4. Finale (Vivace assai)

A koncert ingyenes, az 5 eurós műsorfüzet megvásárlásával a fellépők tiszteletdíjához lehet hozzájárulni.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések