Iratkozzon fel hírlevelünkre

XXX Kodály Hét: ünnepi kamarakoncert III. 6.

szilvay haffner ylönen 240x130

Szilvay Réka, Haffner Eszter és Marko Ylönen kamarakoncertje a 30. Nemzetközi Kodály Héten, III. 6.

A 30. Nemzetközi Kodály Héten (március 3–9.) magyar témájú ünnepi kamarakoncertet ad Szilvay Réka (hegedű), Haffner Eszter (hegedű, mélyhegedű) és Marko Ylönen (cselló) március 6-án, szerdán 19:00-tól a Balderin Saliban (Aleksanterinkatu 12, 3. emelet).

A műsorban Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő művei hangzanak el.

A koncert ingyenes.

Szilvay Réka Helsinkiben született, négyévesen kezdett hegedülni édesapja vezetésével. 12 éves korában már Tuomas Haapanen volt a professzora a Sibelius Akadémián, majd a Bécsi Zeneművészeti Egyetem diákja volt Gerhard Schulz tanítványaként. Számos recitálkoncertet adott Finnországban és a világ kiváló koncerttermeiben, többek között a New York-i Carnegie Hallban, a Konzerthaus Wienben, a londoni Wigmore Hallban, a Concertgebouw Amsterdamban, a Kölni Filharmóniában, a Cité de la Musique Parisban, az athéni Megaron Koncertteremben és a brüsszeli Palais des Beaux-Artsban. Szilvay Réka finn és nemzetközi zenekarok szólistájaként vagy kamarazenészként négy kontinensen lépett fel, nemzetközi fesztiválok állandó szereplője. 2006-tól a Sibelius Akadémia professzora.

Haffner Eszter hegedű- és brácsaművész 13 éven át volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke a különleges tehetségek osztályban Kiss András, Rados Ferenc és Kurtág György vezetésével. Tanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta Gerhard Schulz és Josef Sivo tanítványaként, majd posztgraduális képzésen vett részt Hollandiában. 1999–2002 között a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen tanított, emellett számos mesterkurzust vezetett nyári egyetemeken és fesztiválokon Európában, Amerikában és Ázsiában. 2002-től a Grazi Zeneművészeti Egyetem, 2011-től a koppenhágai Dán Királyi Zenei Konzervatórium professzora, de vendégprofesszorként oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Sibelius Akadémián és a londoni Royal College-ban is. Szólistaként és kamarazenészként (többek között a Haffner Strings, a Haffner Trio és a svéd Aurora Chamber tagjaként) aktívan koncertezik, lemezfelvételein klasszikus és kortárs zeneműveket egyaránt interpretál.

Marko Ylönen csellóművész a Kodály-módszer szerint kezdte meg tanulmányait a Kelet-Helsinki Zeneiskolában Szilvay Csaba növendékeként. Felsőfokú tanulmányait a Sibelius Akadémián Erkki Rautio és Heikki Rautasalo, és Baselben Heinrich Schiff vezetésével folytatta. Gyakran szerepel finn zenekarok szólistájaként, többek között a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának és a Tapiola Sinfoniettának volt első szólócsellistája. Olyan közép-európai zenekarokkal lépett fel, mint a Camerata Salzburg, az English Chamber Orchestra, a Holland Kamarazenekar és a  Prágai Kamarazenekar. Ylönen több nívós nemzetközi verseny győztese (pl. Concert Artists Guild, New York, 1996), Európa-szerte, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon koncertezett. A klasszikus zeneművek mellett szívesen ad elő kortárs zenét is, ezt számos CD-felvétele is bizonyítja. Ylönen 1991 óta tanít, 2009-től a kamarazene professzora a Sibelius Akadémián, és több alkalommal volt a Korsholmai Zenei Fesztivál művészeti vezetője.

ihmo logo leijuva

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések