Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar kitüntetések október 23-án

Magyar-Érdemrend-lovagkeresztje 240X130

Áder János köztársasági elnök úr az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából magas állami kitüntetésben részesített a finn–magyar kulturális kapcsolatok terén kiemelkedő munkát végző művészeket és szakembereket.

A kitüntetéseket Forrai Kristóf nagykövet úr adta át az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott követségi ünnepségeken.

Szilvay Gézát még a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tüntették ki a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével a magyar zenekultúra terjesztésében világszerte végzett kiemelkedő munkájáért. Márciusi külföldi tartózkodása miatt a kitüntetést most vette át.

Szilvay Géza testvérével, Csabával együtt négy évtizede terjeszti Finnországban a Kodály-módszert, és ezen alapuló „színes húrok” hegedűtanítási módszerüket, amit már világszerte alkalmaznak. Együtt alapították meg 1972-ben a mára világhírűvé vált Helsinki Ifjúsági Vonósok zenekart. A Szilvay-testvérek munkájának eredményeként alakult meg a Kelet-Helsinki Zenei Általános Iskola is. Ezt a magyar példa alapján létrehozott iskolát szintén nagy nemzetközi elismerés övezi.

Sirkka Saarinent a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, a magyar nyelv finnországi egyetemi oktatása érdekében végzett munkájáért és a finnugor nyelvtudományban elért kiemelkedő eredményeiért.

Sirkka Saarinen a Turku Egyetemen a Volgai nyelvek kutatóközpontjának vezetője. A Turkui Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közötti kapcsolatok egyik legfontosabb támogatója, a finnországi hungarológia aktív alakítója, professzorként hatékonyan segítette a magyar nyelv kutatását és oktatását a Turkui Egyetemen. Rendszeresen publikál a magyarországi finnugrisztikai folyóiratokban és rendszeresen jelennek meg recenziói a kutatási területével kapcsolatos magyarországi publikációkról.

Popovits Zoltánt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, a formatervezés és képzőművészet terén Finnországban elért kiemelkedő teljesítményéért.

Popovits Zoltán sokoldalú művészetét és sajátos formavilágát magyar származása, fiatalkori észak-amerikai benyomásai és a finnországi, skandináv hatások együtt alakították. Munkásságát nemzetközileg ismerik és nagyra becsülik. Az utóbbi évtizedekben kiállításai hangsúlyosan a magyar kulturális jelenlétet képviselték Finnországban. A kitüntetés átadásának időpontja miatt külön is érdemes kiemelni, hogy az 1956-os magyar felkelés emlékére készített, Denverben felállított szobra a legkorábbi 56-os emlékművek egyike.

Anna Tarvainent Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, a magyar irodalom finnországi megismertetésért és a finn–magyar kulturális kapcsolatok fejlesztéséért végzett kiemelkedő munkájáért.

Anna Tarvainen aktívan és sokoldalúan segíti a magyar irodalom finnországi megismertetését: antológiák szerkesztőjeként és társszerzőjeként, több kortárs író életművének elemzőjeként és fordítójaként, valamint rendkívül felkészült, elismert előadóként. Kiváló tanáregyéniségként is sokat tett a finn–magyar kapcsolatok építéséért, finn és magyar fiatalok képzéséért, az ezredfordulón a Debreceni Tudományegyetem vendéglektoraként, 2001 óta a Helsinki egyetem magyar nyelv és kultúra szakának tanáraként.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
November
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések