Iratkozzon fel hírlevelünkre

Tóth-Vajna Zsombor Kuopióban V. 22–30.

Zsombor Toth-Vajna 240x130

Tóth-Vajna Zsombor Kuopióban a Északi Országok Régi Billentyűs Hangszerek Fesztiválján, V. 22–30.

A Nordic Historical Keyboard Festival magyar vendégművésze idén Tóth-Vajna Zsombor régi billentyűshangszer-specialista és karmester lesz. A kuopiói régizene-fesztiválon az utóbbi években mindig szerepelt magyar zenész.

Tóth-Vajna Zsombor, és ikertestvére, a szintén kiemelkedő régizenész Gergely Miskolcon születtek. Zsombor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Miskolci Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló és orgona diplomákat, majd mestertanulmányait az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban folytatta orgona, csembaló- fortepiano- és klavikordművész szakon. Tanulmányai során a hollandiai Haarlem St. Bavo templomában játszhatott ugyanazon a Christian Müller-orgonán, amelyen egykor Händel, Mozart és Mendelssohn is játszott, később pedig megszólaltathatta a lipcsei Tamás Templom Bach-orgonáját is.

Európán kívül az Egyesült Államokban is adott koncertet szólistaként, karmesterként és különböző zenekarok continuo-játékosaként. Alapítója és művészeti vezetője a 2012-ben alakult Musica Florens Barokk Zenekarnak és a Harmonia Caelestis Barokk Zenekarnak. Ikertestvérével, Gergellyel együtt Piano e Forte Duo néven négykezes billentyűs muzsikát adnak elő, mely mindkettejük szívügye.

Mindezek mellett általános orvosi diplomát is szerzett a budapesti Semmelweis Egyetemen, ahol jelenleg PhD tanulmányokat folytat a zeneterápia hatásairól. 2013-ban megkapta a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb elismerését, a Kerpel-díjat, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumában pedig átvehette a „Nemzet Tehetségeiért Ösztöndíjat”. Tagja az első Magyar Templeton Programnak mint junior fellow.

Zenei hitvallása: A művész olyan, mint egy tolmács. A szerző és a közönség között közvetít egy olyan nyelven, amit ő jól ismer, és ahogy a tolmács is szabadon válogathat a különböző szinonimák, mondatformálási eszközök között, úgy a művész is amellett, hogy elvárható minimumként visszaadja a kotta szövegét, hozzáteszi a saját egyéniségét, mondandóját az előadott műhöz. Mert végső soron a zenénk célja ez: valamit közölni, elmondani egy olyan univerzális nyelven, amit bárki megérthet, ez pedig a muzsika.

Koncertek:

V. 28., vasárnap, 19:00, Orfeusz útja (Orfeuksen matka) – barokk orgonakoncert: Sweelinck, Bach, Buxtehude, Böhm művei

Szent János templom (Pyhän Johanneksen kirkko, Kellolahdentie 8)

V. 29., hétfő, 14:00, A legbüszkébb apa: Bach és fiai (Isistä ylpein – Bach & pojat) – klavikordkoncert: Johann Sebastian Bach és fiainak művei

a Kuopiói Székesegyház kápolnája (Tuomiokirkko, Vuorikatu 17)

V. 30., kedd, 14:00, Il maestro e lo scolare – négykezesek klavikordra, csembalóra és fortepianóra Christopher Grills, Tóth-Vajna Zsombor és Anna Maria McElwain előadásában: Kozeluch, Haydn, J.C. Bach művei

a Kuopiói Zenei Központ kamarazenei terme (Kuopionlahdenkatu 23)

Minden koncert ingyenes.

További információ: http://www.nordicclavichord.org/
http://www.toth-vajna.com/

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
24
Május
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

máj. 27.
- máj. 27.
A Bábolnai Cseperedők Ypäjäben
Ypäjän Hevosopisto (opistontie 9, Ypäjä)
máj. 28.
- máj. 28.
Tóth-Vajna Zsombor: Orfeusz útja
Pyhän Johanneksen kirkko (Kellolahdentie 8, Kuopio)
máj. 29.
- máj. 29.
Tóth-Vajna Zsombor: A legbüszkébb apa: Bach és fiai
Kuopion tuomiokirkko (Vuorikatu 17, Kuopio)
máj. 29.
- máj. 29.
Személyes emlékek a finnországi internálótáborokról 1944–46 között
Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki)
máj. 30.
- máj. 30.
Tóth-Vajna Zsombor: Il maestro e lo scolare
Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio)

Hirdetések